Hopp til innholdet
Mann pa motorsykkel i fjellandskap
Motorsykkelforsikring

Er motorsykkelen din klar for å bli lagret i vinter?

Gir du sykkelen din litt omsorg før du setter den på vinterlagring, kommer du deg raskt på veien igjen når sesongen starter opp til våren. Her har du sjekklisten.

Rust, flatt batteri og kondens i tanken … det er ikke akkurat drømmescenarioet når vårsolen lokker og du har lyst til å nyte veiene på motorsykkelen igjen.

Men forbereder du deg litt før du setter den bort, blir sykkelen din klar for bruk når våren kommer.

Dette bør du gjøre før du setter bort motorsykkelen for vinteren:

Vask og poler sykkelen

Det første du bør gjøre før du skal sette bort sykkelen er å gi den en skikkelig vask. Fjern skitt og møkk som kan ødelegge sykkelen i form av rust og korrosjon i alle kriker og kroker.

Etter den grundige vasken bør du polere sykkelen.

Smør kjedet og andre bevegelige deler

Les instruksjonsboken. Har MC-en din noen bevegelige deler som trenger smøring? Følg anbefalingene og smør i vei for å unngå rust. Spesielt kjedet bør få litt ekstra kjærlighet. Men husk at forskjellige kjedetyper har ulike vedlikeholdsbehov.

Ta ut batteriet og lagre det frostfritt

Et batteri som ikke lades, vil selvutlade over tid, og et utladet batteri kan fryse i stykker ved normale vintertemperaturer.

Derfor er det viktig at du tar ut batteriet og lagrer det tørt og frostfritt – og gjerne fullade batteriet før vinterlagringen for å øke levetiden.

Sjekk det gjerne i løpet av vinteren, og lad det jevnlig hvis det er nødvendig.

Fyll bensintanken

For å unngå at det dannes kondens i bensintanken, bør du lagre motorsykkelen din med full tank. Kondens kan føre til at tanken ruster.

Sjekk dekk og fyll luft

Fyll godt med luft i dekkene. Det aller beste er å lagre sykkelen på en midtstøtte slik at dekkene ikke er i bakken, men det går også an å trille litt frem og tilbake underveis i lagringen.

Sjekk gjerne mønsterdybden på dekkene – da får du avklart om du trenger nye dekk før neste sesong.

Sjekk bremsene

Bremsene bør sjekkes jevnlig. Benytt anledningen til å sjekke dem før du lagrer sykkelen for vinteren.

Dersom noe bør fikses, har du vinteren på deg til å få fikset det.

Skift olje og se over sykkelen

Du bør bytte motoroljen og gjerne også oljefilteret på høsten. Gamle oljerester kan skade motoren. Følg produsentens anbefalinger når du gjør dette.

Sett sykkelen i et tørt og varmt lokale

Motorsykkelen bør lagres på et tørt og luftig sted med noe varme. Dekker du den til, må du passe på at trekket puster og ikke lager kondens.

Ikke start motoren

Motoren har ikke godt av å bli sporadisk startet i kalde temperaturer uten at den får gå seg skikkelig varm. Det kan gjøre mer skade enn godt.

Starter du motoren i kaldt vær kan det blant annet danne seg kondens inne i motoren – som deretter kan fryse eller føre til rust.

Våren har kommet. Er du klar for å rulle ut på to hjul igjen?

Dette bør du gjøre før du tar ut motorsykkelen om våren:

Når du tar ut MC-en på våren er det bare småtterier som skal til hvis du tok deg tid til en ordentlig vinterklargjøring på høsten.  

Gjorde du en god jobb på høsten, trenger du bare å:

Vaske av eventuelt støv.

Sjekke forgaffelen og støtdemperne for eventuelle lekkasjer. Hvis sykkelen din står lagret stille over lang tid, kan olje begynne å lekke fra forgaffelen og støtdemperne.

Oppdager du litt olje, tørker du det bort og følger med om det fortsatt lekker når du begynner å kjøre igjen. Hvis det fortsatt er lekkasje, bør du dra til et verksted så fort som mulig.

Sett inn batteriet igjen og sjekk at motorsykkelen starter.

Ta en liten sikkerhetssjekk.

Sjekk blant annet luften i dekkene og andre vanlige punkter du pleier å sjekke med jevne mellomrom. 

Trenger du en lagringsforsikring?

Har du avregistrert motorsykkelen, bør du ha en lagringsforsikring for vinteren. Husk bare at du må ordne en ny forsikring til våren før du skal påregistrere og bruke den.

Så er det bare å glede seg til våren og en ny MC-sesong!