Hopp til innholdet
Jente og gutt koser hund mellom seg
Din trofaste venn fortjener det beste. Derfor er det viktig at du vet hva du skal gjøre hvis noe skjer.
Hundeforsikring

Trygghet for fire poter. Slik kan du hjelpe din firbeinte venn

Når ulykken først er ute, gjelder det å være godt forberedt. Her får du noen enkle tips til å ta vare på hunden din hvis noe uventet skjer.

Eier du en hund, ser du gjerne på den som en del av flokken din.

Men akkurat som med alle andre flokker, kan uforutsette ting og uhell plutselig skje. Da er det viktig at du er godt forberedt slik at du kan hjelpe dem når de trenger det som mest.

Her deler vi noen enkle tips og triks for å hjelpe deg og hunden din, og vi begynner med ting du kan forberede allerede nå.

Vit hvor du henvender deg og ha telefonnummer klare

Ha alltid telefonnummeret til veterinæren lagret på telefonen din.

Finn ut hvor den nærmeste veterinærklinikken ligger og når de har oppe. Finnes det en døgnåpen veterinærvakt i nærheten?

Last ned FirstVet-appen og registrer kjæledyret ditt – jo før dess bedre. Les mer om FirstVet her.

Har du kjøpt en hundeforsikring av oss, får du tre gratis videokonsultasjoner av FirstVet i året. FirstVet er tilgjengelige klokken 07 – 24, alle dager i året.

Er det noe akutt, drar du umiddelbart til veterinærklinikken og ringer på veien slik at personalet står klare når dere kommer.

Ha førstehjelpsutstyret i orden

Enten du er hjemme eller har tatt med deg hunden på tur, bør du alltid ha førstehjelpsutstyr tilgjengelig. På turen trenger du kanskje ikke ta med deg alt, men det viktigste i en liten bag.

Her er en oversikt over utstyret FirstVet anbefaler:

 • Elastisk selvklebende bandasje
 • Selvklebende bandasje bomull
 • Softban bandasje
 • Sportstape
 • Ikke-heftende kompresser
 • Gaskompresser
 • Rektal termometer
 • Saks
 • Pinsett
 • Engangssprøyter
 • Halskrage
 • Snutebånd til hund
 • Pre/probiotika
 • Elektrolyttløsning (fremmer væskeopptak)
 • Klorheksidinholdig produkt (eksempelvis hibiscrub, Spot Gel).
 • Fysiologisk saltvann (9mg/ml)
 • Medisinsk honningsalve
 • Fuktighetsgivende øyegel
 • Flåttfjerner
 • Hermetisk asparges på boks
 • Reseptfri allergitabletter (cetirizin eller loratidin)
 • Reseptfri kortisonsalve
 • Termometer

Ikke glem vaksiner og HMS for kjæledyr

Sørg for at kjæledyret ditt har oppdaterte vaksiner og tar en regelmessig helsekontroll hos veterinæren.

Gå gjennom hjemmet ditt og fjern potensielle farer, som giftige planter eller små gjenstander som kan svelges.

Eksempler på hva som kan være giftig for hunden din er:

 • Sjokolade
 • Rosiner og druer
 • Nøtter
 • Xylitol
 • Løk eller hvitløk
 • Jern
 • Giftige planter som liljer, liljekonvall, amyryllis, svibel, monstera, juleroser, julestjerner og thuja.
 • Smertestillende som Paracetamol og Ibux
 • Frostvæske
 • Rottegift
 • Narkotiske stoffer

Bli kjent med hunden din. Merker du noe er galt, følger du litt ekstra med.

Ikke glem bånd og reflekser. Selv den mest lydige hunden kan bli skremt eller distrahert. Så husk båndet og bruk reflekser slik at hunden blir synlig i mørket.

Med disse rådene er du godt på vei til å forebygge i det daglige. Men hva gjør du når mer akutte situasjoner oppstår? Under har vi samlet en rekke spørsmål og svar om det skulle skje.

Mye av kilden til svarene er hentet fra FirstVet.

Spørsmål og svar om typiske situasjoner som kan oppstå

Ring veterinæren øyeblikkelig. Beskriv hva bikkja di har spist (hvis du vet det) og eventuelle symptomer du har observert.

Dra til veterinæren eller nødklinikken så fort som mulig. Selv om hunden din virker ok nå, kan noen giftstoffer begynne å virke senere.

Ta gjerne med deg emballasjen når du drar til dyrlegen hvis du har den. Det kan hjelpe veterinæren med å identifisere giftstoffet og gi den riktige behandlingen.

Ikke prøv å få hunden din til å kaste opp, hvis ikke veterinæren din har bedt deg om det spesifikt. Er det behov for det, skal dette normalt gjøres innen 1-2 timer.

Hold hunden din rolig og prøv å holde deg selv rolig. Er du rolig, kan det hjelpe hunden din å føle seg roligere i en stressende situasjon.

Ting som hansker, plastposer, leker eller skarpe gjenstander kan fort føre til indre skader på kjæledyret ditt.

Vet du at hunden din har svelget noe den virkelig ikke burde, kontakter du veterinæren umiddelbart. Selv om bikkja di virker helt ok, kan fremmede gjenstander forårsake interne skader eller blokkeringer.

Ikke prøv å få hunden din til å kaste opp, hvis ikke veterinæren din har bedt deg om det spesifikt.

Overvåk kjæledyret ditt nøye. Se etter tegn som oppkast, sløvhet, magesmerter, endringer i avføringen eller andre symptomer på at den ikke har det bra.

Forbered deg på en tur til veterinæren. Vet du hva hunden din har svelget? Har du kanskje emballasjen eller deler av tingen de spiste? Ta vare på det. Det kan hjelpe veterinæren gi den riktige behandlingen. I noen tilfeller kan det være nødvendig med røntgen for å finne ut hvor gjenstanden er og om den utgjør en risiko.

Kontakt veterinæren øyeblikkelig. Selv om hunden din virker i orden nå, kan reaksjoner på huggormbitt variere og noen symptomer kan komme senere.

Hold deg rolig og hold kjæledyret ditt rolig. Jo roligere og mer stille kjæledyret ditt er, jo saktere vil giften spre seg gjennom kroppen. Ikke la hunden din løpe eller bli for aktiv etter bittet.

Ikke forsøk å suge ut giften eller lage et snitt der den er bitt. Dette kan gjøre situasjonen verre.

Ikke bruk is eller kaldt vann på bittstedet. Dette kan også forverre situasjonen ved å konsentrere giften i ett område.

Hold bittområdet nede (hvis mulig). Prøv å holde området hvor kjæledyret ditt er bitt lavere enn hjertet for å redusere spredningen av giften.

Transporter hunden din til veterinæren så raskt som mulig. Bær kjæledyret ditt om nødvendig for å minimere aktiviteten.

Sliter hunden din med magen, er det viktig at den tar det med ro, hviler mye og beveger seg mindre. Det kan også være lurt at dere unngår kontakt med andre kjæledyr til utfordringene har blitt bedre igjen.

Er smertene langvarige, anbefaler vi at du kontakter veterinæren.

Hold et øye med hunden din. Se etter andre symptomer som slapphet, nedsatt matlyst, økt tørste, magesmerter eller oppblåsthet.

Kan det være noe den har spist? Har de fått et nytt fôr, spist noe de ikke burde eller kan de ha fått i seg noe giftig?  

Gi dem en liten pause fra maten. Hvis kjæledyret ditt fortsatt vil spise, kan du vurdere å ikke gi dem mat i en litt lengre periode enn normalt (men sørg for at de har tilgang til rent vann). Dette kan gi magen deres en sjanse til å roe seg. Når du reintroduserer maten, starter du med litt mindre mengder.

Pass på at den drikker nok. Diaré og oppkast kan føre til dehydrering. Sørg for at den alltid har tilgang til rent vann. Vil den ikke drikke, kan du prøve å tilby dem for eksempel små isbiter.

Kontakt veterinæren hvis oppkastet eller diaréen er vedvarende, inneholder blod, eller hvis hunden din viser tegn til alvorlig ubehag eller andre symptomer. Da ringer du veterinæren umiddelbart.

Oppkast og diaré som veterinæren mener det er forsvarlig at du behandler hjemme, kan du få resepter for. Men pass på at du følger veterinærens anbefalte medisiner. Ikke gi medisiner som er beregnet på mennesker.

Det kan være mange grunner til at hunden din din halter, og noen er mer alvorlige enn andre.

Har kjæledyret ditt tydelige smerter og beinbruddet er åpenbart, må du kontakte veterinæren med én gang.

Vær forsiktig når du håndterer skaden. Prøv å stabilisere bruddet med for eksempel en avis eller en liten planke og bandasjer det forsiktig på plass før du drar til dyrlegen. Ikke stram bandasjen for hardt.

Vær forsiktig når du transporterer kjæledyret til dyrlegen. Har hunden din mye smerter, kan du prøve å bruke en solid flat overflate for å bære den bort til bilen. Bruk et teppe eller et håndkle for å dekke hodet om hunden din biter eller klorer på grunn av smertene.

Er det ikke behov for akutt hjelp, kan du forsøke å kjenne på beinet. Ta forsiktig på huden og klem på beina, både rundt leddene og på musklene. Bøy og strekk på beinet og undersøk potene, klørne, mellom tærne og tredeputene.

Hvis årsaken er et åpent sår, kan du klippe bort pelsen og gjøre det rent med saltvann og smøre på et bakteriedrepende produkt som for eksempel honningsalve.

Hvis du oppdager et utslett eller eksem, kan du prøve å sjamponere med en sjampo som inneholder klorhexidin. Sett gjerne på en krage, slik at hunden din ikke slikker på utslettet.

Du bør vurdere om du skal kontakte veterinæren om utslettet ikke blir borte eller blir verre.

Flått kan overføre sykdommer til både mennesker og kjæledyr, så det er viktig å fjerne dem riktig og raskt. Bruk gjerne engangshansker når du gjør dette.

 1. Bruk en flåttfjerner eller pinsett og prøv å ta tak i flåtten så nær huden som mulig.
 2. Trekk flåtten ut med en jevn og oppadgående bevegelse – uten å vri eller klemme. Målet er å få ut hele flåtten, inkludert hodet.
 3. Ikke knus flåtten, det kan føre til at flåttens væske kommer på huden til kjæledyret ditt.
 4. Desinfiser området. Når flåtten er fjernet, rengjør du bittstedet med litt klorhexidin. Vask også dine egne hender grundig.
 5. Kast eller drep flåtten. Stapp den ned i en beholder med alkohol for å drepe den, eller kast den i do. Ikke prøv å knuse den med fingrene dine.
 6. Observer kjæledyret ditt. Hold et øye med bittområdet for tegn på infeksjon, som rødhet, hevelse eller varme. Noen kjæledyr kan også vise tegn på sykdom etter et flåttbitt, som feber, slapphet, tap av appetitt eller hovne ledd. Hvis du merker noen av disse symptomene, bør du kontakte veterinæren.

Bor du i et område i landet som er mye plaget av flått, bør du vurdere å kjøpe flåttmidler.

Tips og råd